Chromecast is een handig apparaat om je tablet, telefoon of laptop als persoonlijke afstandbediening te gebruiken. Dit mediastream apparaat helpt je zoeken, afspelen, onderbreken en terugspoelen van je favoriete zenders. Hoe werkt Chromecast met apps? Steeds meer populaire Android-apps werken met het accessoire, zodat je eenvoudig favoriete foto’s, video’s, muziek en zelfs games kan afspelen op je televisie. Maar terug op de hamvraag, hoe werkt Chromecast? Dat gaan we je nu uitleggen!

Hoe werkt Chromecast?

Hoe werkt ChromecastEr zijn maar een paar stappen die voor dit gebruiksgemak kunnen zorgen. Je sluit de Chromecast aan op de HDMI-ingang van je TV en vervolgens maak je verbinding met de Wi-Fi en met één druk op de knop stream je video’s en meer vanaf je Android-tablet smartphone, iPhone, iPad, Chrome Mac of Chrome Windows op je TV.

Daarnaast geeft Chromecast ondersteuning op andere vlakken. Zo biedt (onder andere) de immens populaire illegale streamingwebsite, popcorn time of NPO uitzending gemist Chromecast-ondersteuning aan. Via de Android-app open je de aflevering en vanuit het desktopprogramma klik je vervolgens rechtsonder op het pictogram. Je favoriete aflevering wordt vervolgens afgespeeld op je TV inclusief eventuele subtitles.

Hoe werkt Chromecast bij het projecteren van foto’s. Voor IOS is er zelfs een geheel kosteloze App genaamd; ‘Photo Cast’ beschikbaar die meteen je foto’s herkent op je apparaat. Door middel van het Chromecast-pictogram en de apparaatnaam aan te klikken verschijnen er direct foto’s op je TV. Dit geldt overigens ook voor video’s die eventueel afgespeeld willen worden.

Dit revolutionaire middel kan je dus eenvoudig dupliceren op TV of als je een presentatie geeft op een groot scherm . Maar hoe werkt het nou precies? Ga naar drive.google.com en meld je aan met je gebruikersnaam en wachtwoord. Kies welke presentatie je wilt openen en vervolgens klik je achter Presentatie bekijken op het kleine pijltje. Ga naar Presenteren op een ander apparaat en klik op de naam van je Chromecast. Selecteer de optie ‘volledig scherm casten’ en klik op de naam van je Google Chromecast. Vervolgens klik je op ‘ja’ en klaar is kees. Als je het weer wilt beeindigen klik je op ‘stop delen’.

Google Chromecast biedt ook een oplossing voor HD kwaliteit. Echter, moet je hiervoor wel een bètaversie van de extensie Google Cast toevoegen aan je browser. Zodra je rechtsboven op het icoontje hebt geklikt verschijnen de opties. Klik op ‘custom mirroring setting’ en daarna kies je welke resolutie je wenst. Als je in vervolgt via je Chrome-tabblad streamt krijg je automatisch Full High Definition.

Mocht je een Android-toestel gebruiken met een versie 4.4.2 of hoger open je de app op het toestel en selecteer in het menu voor Scherm casten, bevestig het nog een keer en klik de naam van je Google Chromecast aan en het beeld op je android is zichtbaar op de TV. Deze functie kan soms stroef werken aangezien Google er nog mee bezig is.
Problemen met de Chromecast? Geen probleem! Druk iets meer dan anderhalve minuut op de resetknop en het apparaat voert opnieuw uit. Door middel van het opnieuw te configureren is het probleem verholpen.

Chromecast technische specificaties

Chromecast is een klein apparaatje, 72 millimeter in lengte 35 millimeter breed en 12 millimeter hoog en weegt slechts 34 gram. Buiten het feit dat de Chromecast een output verbinding heeft, bevat het ook een kleine usb poort aan de andere kant. Het apparaatje is ook voorzien van een ‘reset’ knop en een kleine LED verlichting.

Verder bevat de Chromecast een 512 MB processor van SDRAM, heeft het 2 GB ‘flash memory’ geheugen en natuurlijk een WLAN WiFi (gebruik bij 802.11b/g/n, 2,4 ghz, WEP,WPA, en WPA2 beveiliging). Mocht je bluetooth of FM willen gebruiken is dat ook mogelijk met deze stick.

Voor gebruik heb je natuurlijk een televisie of monitor nodig met op z’n minst één HDMI ingang (te vinden bij ieder HD televisie). Chromecast wordt ondersteund door Android Gingerbread 2.3 of hoger, Windows 7 of hoger, Mac OS 10.7 of hoger, Chrome OS, IOS 6.0 of hoger op Iphone, Ipod, en Ipad. Verder kan je een (maximale) resolutie krijgen van 1080p.